Опис проекту

Оновлена сесійна зала
Раді поділитись великою проробленою роботою. Відповідальне та складне завдання, за яке ми взялись із тривогою та відчуттям відповідальності. Приємно, що команда, котра зібралась у роботі над цим об’єктом, спрацювала синергійно і кожен доповнив загальний результат своїми знаннями та вміннями. Дякуємо усім учасникам цього процесу.
Завдання від замовників. Перед нами постало два основних завдання:
1. Відновлення традиції парламентаризму та демократії через спосіб розміщення депутатів у півколо довкола головуючого. Максимальна повага до історичної спадщини. На відміну від тоталітаризму, де у загальній системі всі слухають одного, завданням у цій залі було забезпечити повноцінний демократичний діалог.
2. Оновлення інженерної складової, забезпечення максимальної енергоефективності. Інженерія була у жахливому стані з відсутньою системою кондиціонування, вентиляції й недосконалою системою опалення. Зал не був розрахований на сьогоднішні виклики у слабострумних мережах, повсюди лежали кілометри проводів та подовжувачів.
Концепція.
Працюючи з історичними об’єктами, варто пам’ятати, що тут немає місця для власних амбіцій. Це кропітка поетапна робота, яка ґрунтується на дослідженнях. Ми опрацювали архівні дані, управління охорони історичного середовища провело зондажі стін для визначення історичних поверхонь та відтінків пофарбування стін. Відбулась робота з реставрації вікон із приведенням їх до енергоефективних наскільки це було можливо. Вплив нової інженерії звели до мінімуму, щоб не додавати лишнього «візуального сміття». Лише у підлозі та у верхній частині залу з’явились решітки вентиляційної системи. Витяжну гілку вентиляції проклали у коридорі 3-го поверху і пробили лише отвори для дифузорів. Системи опалення та охолодження реалізовані завдяки теплим підлогам та тепловому насосу, що в свою чергу забезпечує незалежний мікроклімат цієї зони та не втручається в загальну картину новими візуальними елементами.
Нові елементи.
Ми прихильники підходу, в якому втрачені історичні елементи не потрібно замінювати на псевдоісторичні. Тому було прийнято ряд рішень, які сформували нове сприйняття зали. Зміна функціонального розміщення президії та місць депутатів потягнула за собою процес оновлення меблів. Їх дизайн – сучасний, практичний та прагматичний. Це не розкіш, це місця для роботи й не більше. Втрачена свого часу п’ята люстра вернулась у залу в новому вигляді у стриманому графічному просторовому дизайні. Ми намагалися усі елементи зробити стриманими, щоб у такий спосіб налаштувати наших обранців приймати стримані й виважені рішення.

Деталі проекту

  • Автори проектуМихаліха Тарас Леонід Боринський
  • Час2019-2020
  • ЛокаціяЛьвів
  • Статусреалізовано
  • Приміткафото: Микола Корсун